top of page

VÅRE TIPS

IMG_3875_edited.jpg

Eufori

Elin Cullhed

Eufori er en rasende, intens og vakker bok om Sylvia Plath og hennes siste leveår. Elin Cullhed forteller en hjerteskjærende historie om 29-år gamle Sylvia som balanserer mellom å være mor, hustru og kunstner. Du får garantert lyst til å lese verkene til Plath etterpå. Romanen viser, gjennom et sterkt og poetisk språk, at litteratur virkelig kan beseire døden.

- Vilde

IMG_3876_edited.jpg

Jente, 1983

Linn Ullmann

Igjen klarer Linn Ullmann å fengsle oss med en ny historie om hennes fortid. Denne gangen går hun mørkere til verks. Hun forteller om en utforskende tid i oppveksten og om reaksjoner hun får i etterkant. En rå og naken fortelling om lyst og skam, og en stor bok-favoritt denne høsten.

- Maria

IMG_0838.HEIC

Emily Forever

Maria Navarro Skaranger

Navarro har en fascinerende fortellerstemme i den nye boken Emily Forever. En kritisk og bastant fortellerstemme som følger 19 år gamle Emily som nettopp er blitt gravid, og hvor barnefaren ikke vil høre fra seg. Boka fortjener virkelig mer oppmerksomhet. Jeg slukte den hel på en kveld, klarte ikke legge boken fra meg. Om en bare kunne få følge Emily én dag til. Mer, Navarro. jeg vil ha mer!

- Vilde

IMG_1640_edited.jpg

Flukt

Carl Frode Tiller

Den siste boka til Carl Frode Tiller, lever opp til hans rykte. Igjen gjenspeiler han de mest ubehagelige og troverdige dialoger fra ektefølte karakterer. Da jeg var ferdig med boka, satt jeg igjen med en følelse av å ha opplevd noe helt enestående. En vakker og vond historie om et par som mister sin sønn i en ulykke. Historien tar oss med tilbake i gutten sine minner, og foreldrenes overgang til livet etter dødsfallet.

- Vilde

IMG_0931_edited.jpg

Til vanvidd, til døden

Kirsten Thorup

Kirsten Thorup er en av Danmarks store nålevende forfattere. Til vanvidd, til døden er en skremmende og mørk historie om moral, tvil og ondskap. Thorup skriver glitrende godt og boken blir værende i leseren i lang tid etter endt lesning.

- Hanne

IMG_3741_edited.jpg

Korsveien

Jonathan Franzen

Korsveien er helt i stil med andre romaner av Franzen: ambisiøs, omfattende, rik og fascinerende. Vi blir kjent med en kjernefamilie i USA på 70-tallet og de ulike familiemedlemmenes personlige historier, deres drømmer, drifter og veivalg i livet. Det er ikke uten grunn at Franzen stadig vekk nevnes som en av vår tids største forfattere.

- Tonje

IMG_3737_edited.jpg

Det tørre hjertet

Natalia Ginzburg

Det tørre hjertet er en av Ginzburgs tidlige romaner, den utkom første gang i 1947. Det er en usentimental og provoserende fortelling om et dysfunksjonelt ekteskap. Ginzburg skriver skarpt om å være kvinne i en annen tid og boka berørte meg sterkt.

- Tonje

IMG_1648_edited.jpg

Mordet på Henrik Ibsen

Erlend O. Nødtvedt

En av de mest originale bøkene jeg har lest på lenge! Mordet på Henrik Ibsen, tar deg med på en vill reise tilbake til Bergen og kulturen på 1850-tallet. Forfatteren skriver seg selv inn i historien i en brevveksling som foregår mellom han og teatersjef ved Den Nationale Scene, Stefan Larsson. Her forteller forfatteren om den oppsiktsvekkende informasjonen han har funnet om Henrik Ibsen, og at dette bare må bli gjort om til et teaterstykke. En utrolig vittig og pretentiøs fortelling farget av datidens språk og fakter.

- Vilde

IMG_0867_edited.jpg

Ekko

Lena Lindstrøm

Dette var en av 2021s store høydepunkter. Det er sjelden jeg blir like engasjert som jeg ble av Ekko - det er en skremmende, fengslende og opplysende fortelling om vår tid. Lindgren skriver godt om samfunn, teknologi, digitalisering og menneskesinnet, identitet, tilhørighet, historie og psykologi. Hennes blikk på big-tech og dets påvirkning på våre liv er provoserende, og Ekko er en perfekt diskusjonsbok. Og det hele er elegant sydd sammen med den eldgamle myten om Ekko og Narcissus. Bør leses av mange!

- Tonje

thumbnail_IMG_3723 (2).jpg

Løpe ulv

Kerstin Ekman

Denne boka skiller seg tydelig ut i årets bokhøst. Ekman er enestående i sine naturskildringer og i sine beskrivelser av mennesker og dyr, og relasjonene dem imellom. Dette er en roman som gjør dypt inntrykk og som setter seg i leseren. Jeg må si meg enig med litteraturkritiker Bernhard Ellefsen om at Kerstin Ekman er "Nordens fremste naturforfatter noensinne".

 

- Tonje

IMG_3775_edited.jpg

De afghanske sønnene

Elin Persson

En vond, vakker og håpefull debutroman om skjebnen til tre unge afghanere. Vi følger Rebecka som akkurat har fått jobb på en asylinstitusjon i Sverige for enslige mindreårige. Gjennom hennes blikk får vi historien til disse tre unge mennene, og en sår skildring av hennes opplevelse. Denne boken fortjente så absolutt å vinne Nordisk litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur. Jeg anbefaler boken til både unge og voksne. En veldig aktuell skildring om barn på flukt. 

- Vilde

IMG_5870_edited.jpg

Tre lys

CLaire Keegan

Tre lys er en glitrende liten roman. Boken handler om en ung jente som blir sendt bort over sommeren, og det er alt det som ikke blir fortalt som gjør denne romanen så fantastisk. Her er det rom for leseren, og det er gjort på så elegant vis. En stor leseropplevelse.

- Tonje

bottom of page